Layer Mask i Photoshop

En vesentlig del av Photoshop er bruken av layer mask (eller lag maskeringer på norsk). Disse gjør det mulig å gjøre noe synlig eller usynlig uten å måtte slette eller fjerne noe fra bildene. De kan brukes til å blande sammen bilder, framheve visse egenskaper, fjerning av uønskede objekter etc. I denne posten skal vi dog gjøre noe helt grunnleggende. 

Her er et fargelag som Layer0. Om det er bakgrunn eller layer0 har ingenting å si. Vi legger et til lag oppå og fyller det med en annen farge

Nå er kun det grønne laget synlig, på samme måte som kun det øverste papiret i en papirbunke er synlig. Vi skal bruke layer mask for å gjøre noe av det grønne usynlig, og således gjøre det røde synlig

Skjermbilde 2016-01-30 kl. 11.59.20.png

Velg det grønne laget og trykk på knappen som er en hvit firkant med en sort sirkel i seg. 

En hvit boks dukker da opp ved siden av laget du har valgt. Siden vi skal fjerne noe fra det grønne laget, har vi da valgt det grønne laget og trykket på knappen.

Merk at den er hvit. Og det er her hele funksjonen til layer mask er. Hvitt på layer mask er synlig. Sort er usynlig. Hvis vi nå gjør noe av layer masken sort, vil laget på samme vis bli usynlig og la det røde laget kommer til syne.

Vi trykker på layer mask, velger Brush og svart farge. Deretter tegner vi på bildet

Som bestilt, ble det grønne usynlig der vi tegnet svart. Og den samme figuren dukket opp på layer masken.

Har du gjort noe du angrer på, kan du bare pensle over med hvit igjen.

Ønsker du en layer mask som i utgangspunktet er usynlig, holder du inne Alt (Mac) eller Option (Pc) i det du trykker på layer mask knappen.

Ønsker du å omvende layer masken, trykker du Cmd (Mac) eller Ctrl (Pc) samtidig om bokstaven < i > og layer masken blir invertert

Og vips så er layer masken omvendt.

Dette var en grunnleggende introduksjon på layer mask. Mer avansert bruk kommer i neste post. Da skal vi se på et bilde jeg har redigert og hvordan jeg redigerte det :D Spørsmål om denne posten kan dere poste i kommentarfeltet!