Forbud mot skjønnhet


I (4.mai) dag våknet jeg til "nyheten" om at SV vil forby enda noe i Norge. Denne gangen går de løs på retusjering av bilder, i den hensikt å jobbe mot urealistiske kroppsidealer for ungdom. I selve spydspissen av denne er en tidligere reality-deltager og blogger. Oslo har allerede vedtatt forbud mot retusjerte bilder av mennesker på kommunal eiendom. Dette er atter ett tilfelle av "åkeren er god, men plogen er for stor"-problematikk som til stadighet dukker opp når politikere skal pønske ut hva som er best for andre.

For hva er retusjering? I England er retusjering definert som alt annet enn "mørkeromsjusteringer" av bildet, altså alt som tilfører eller fjerner noe fra bildet. I Frankrike, som ikke følger "English law" i dette området; er retusjering definert som forstørring eller forminsking av hele eller deler av menneskekroppen. Med andre ord sier ikke definisjonen noe om fjerning av akne, arr, hår, øyne eller alle andre redigeringer av bildet. 
I sistnevnte land ble det i i 2017 satt i verk strenge regelverk for fotografer og motemagasiner. Ikke bare på bruk av retusjering, men for hyre av modeller. Alle modeller med BMI under 18,5 fikk forbud mot å jobbe. Alle magasiner og reklamer retusjerte bilder uten "Photographie Retouchée" i bildeteksten møter bøter som begynner på €37,500 per bilde. Tanken bak, som de bedrevitende få bestemte for de mindrevitende flere, var å minske presset på landets over 600.000 personer med spiseforstyrrelser. 
Velmenende, uten tvil, men ikke direkte virkningsfullt. Mulig man ser resultater år fram i tid!

For hva er skjønnhet, og hvordan vil SV håndheve skjønnhet? Og hvor vil dette ende? Skal man gå etter de med flott glansfullt hår? De med fin hud? Skal sminke bli forbudt, eller det å bruke kam? Fine klær?

For meg virker det tydelig som "smal midje, bred rumpe"-looken skal fjernes, og den skal fjernes straks. Merkelig, for for 10 år siden var ikke dette idealet. Kroppsidealer endres, og skal man endre regelverket med tiden? Hvem skal være ansvarlig for dette, og hvordan skal man forholde seg til dette? Skal jeg som fotograf måtte vise noen ut døren hvis de jeg har framfor kameraet har en kropp som SV ikke godkjenner?

Jeg skjønner at kroppspress er en problem blant unge. Her må da løsningen være en holdningsendring og aldersgrense for inngrep. Ikke regelverk mot kunst. Eller frykter jeg at de fleste bildetekster vil lese "Retusjert, kammet, sminket, linser, lyskilder, gode objektiv, kameravinkel og pent kledd"...